Gaming Tietokonepelien

Roolipelien monet muodot

Monelle roolipeleistä tulee ensimmäisenä mieleen kaapuun pukeutunut teini-ikäinen huitomassa bofferimiekalla eli pehmustetulla ja turvallisella miekalla. Tällainen mielikuva on sekä väärä että oikea, mutta koko totuus se ei ole. Live-roolipelaaminen on yksi roolipelaamisen muoto, mutta ei ainoa. Ihmiset, jotka eivät itse harrasta roolipelaamista, eivät välttämättä tiedä harrastuksesta kovinkaan paljoa. Tässä artikkelissa käydään läpi roolipelaamisen erilaisia muotoja, pelaamisen yksityiskohtia ja suosituimpia pelejä. Roolipelaaminen esitellään kolmen pelimuodon kautta, joita ovat live-roolipelaaminen, pöytäroolipelaaminen ja internet-roolipelaaminen.

Roolipelejä on paljon erilaisia, mutta voittaminen tai häviäminen ei ole yhtä oleellinen osa peliä kuin monissa muissa peleissä. Sen sijaan pelin rakentaminen, tarinan kuljettaminen ja hahmojen luominen ovat tärkeitä ominaisuuksia. Roolipelaaminen kehittää mielikuvitusta ja tarinankerrontakykyä. Internet-roolipelissä, jossa pelaaminen tapahtuu kirjoittamalla, pelaaminen on hyvä tapa kehittää omaa kirjoitustaitoa. Monissa roolipeleissä pelaajien hahmot tekevät yhteistyötä, joten pelaaminen opettaa myös ryhmätyötaitoja. Strategista ajattelua ei myöskään sovi unohtaa, joten myös sen harjoittamiseen roolipeleistä on apua.

Pöytäroolipelaaminen

Pöytäroolipelit ovat nimensä mukaisesti pelejä, joita pelataan pöydän ääressä. Toki pelejä voidaan pelata vaikka lattialla istuen, mutta pöytäroolipelit eroavat live-roolipeleistä siten, että peliympäristö on staattinen. Pöytäroolipelissä on pelinjohtaja, joka esittelee pelin alkuasetelman pelaajille ja ohjaa peliä sen koko keston ajan. Pelinjohtajan tehtävä on kuvailla pelin tapahtumia ja näin luoda tarinaa ja kuljettaa peliä eteenpäin. Pelaajilla on hahmolomakkeet, joista löytyy tiedot hahmosta ja joita täydennetään ja muokataan pelin aikana.

Pöytäroolipelissä on sekä pelaajien omat hahmot että niin sanotut NPC-hahmot. NPC tulee englannin kielen termistä non-player-character tai non-playable character. Suomen kielellä lyhenne olisi EPH eli ei-pelaaja-hahmo. Englanninkielistä lyhennettä käytetään kuitenkin useammin. NPC-hahmot ovat osa tarinaa ja syventävät sitä tai ne voivat asettua konfliktiin pelaajien aikomusten kanssa. Joskus pelaaja saattaa joutua pelissä sellaiseen asemaan, että hän ei voi osallistua peliin ja jää näin vain pelin seuraajaksi. Tällöin pelinjohtaja voi määrätä pelaajan vastuulle jonkun NPC-hahmon hallinnan.

Dungeons & Dragons

Yksi tunnetuimmista pöytäroolipeleistä on peli nimeltä Dungeons & Dragons. Pelillä on pitkä historia, sillä se on julkaistu jo vuonna 1974. Peli on ollut innoituksena ja jopa esikuvana monille sen jälkeen tulleille roolipeleille. Vaikka kyseistä peliä ei olisi koskaan pelannutkaan, moni saattaa silti tunnistaa pelin logon, jossa on pitkä miekka vaakasuorassa ja miekan yläpuolella lukee dungeons ja alapuolella dragons. Pelissä pelaajalla on hahmo, jolla on erilaisia kykyjä, kuten voimaa, ketteryyttä ja älykkyyttä.

Pelihahmot seikkailevat pelin kuvitteellisessa maailmassa ja tekevät tehtäviä, joiden myötä hahmot saavat kokemuspisteitä ja esineitä, jotka kehittävät hahmoja edelleen eteenpäin. Kuten yleensäkin roolipeleissä, Dungeons & Dragons -pelissä on pelinjohtaja, joka ohjaa muita pelin hahmoja kuin pelaajien omia hahmoja ja toimii pelin kertojana. Pelinjohtajaa kutsutaan luolamestariksi. Peli etenee pääasiassa keskustelemalla. Pelilaudalla liikutetaan hahmojen omia merkkejä tai sitten merkit liikkuvat pelkästään pelaajien mielikuvituksessa. Peliin kuuluu myös useita noppia, joita käytetään ratkaisemaan esimerkiksi taistelutilanteita.

Roolipelaamista livenä ja internetissä

Live-roolipelaaminen on pelaamista, jossa pelaajat pukeutuvat pelin hahmoiksi ja kuljettavat tarinaa esittämällä hahmoja. Live-roolipelaamista kutsutaan suomeksi myös larppaamiseksi. Live-roolipelejä voidaan järjestää missä tahansa. Live-roolipelin maailma voi olla vaikkapa keskiaikainen kylä tai Harry Potterin koulu Tylypahka. Pelejä järjestetään hienoissa puitteissa kuten vanhoissa eurooppalaisissa linnoissa, joissa pelaajat pääsevät varmasti pelin tunnelmaan. Fyysisiä puitteita tärkeämpää on kuitenkin itse peli, joten pelipaikka voi vanhan linnan sijaan olla vaikkapa suomalainen kaupunki tai leirikeskus.

Internet-roolipeli on verkossa pelattava roolipeli. Yleensä pelialustana käytetään keskustelufoorumia tai chat-palvelua. Pelaaminen tapahtuu verkossa kirjoittamisen avulla. Pelaaja ohjaa hahmoaan ja kertoo kirjoittamalla, miten hahmo liikkuu, toimii ja mitä hahmo kommentoi muille hahmoille. Kuten jo aiemmin kerrottiin, roolipelaaminen kehittää mielikuvitusta ja strategiataitoja. Internet-roolipelaaminen on myös mahtava tapa kehittää kirjoitustaitoa, sillä pelaaminen tapahtuu pelkän kirjoittamisen kautta. Verkossa voi muodostua myös vahvoja roolipeliyhteisöjä, vaikka pelaajat eivät välttämättä ole koskaan tavanneet toisiaan kasvokkain.

Roolipelaaminen Suomessa

Suomeen roolipelit ovat tulleet 1970-luvulla, kun Yhdysvaltoihin vaihto-oppilaaksi menneet ja siellä roolipeleihin tutustuneet suomalaiset toivat roolipelit myös Suomeen. Harrastus tuli kuitenkin suositummaksi vasta 1980-luvulla ja tuolloin perustettiin ensimmäinen roolipelejä Suomeen tuova yritys. Suosittu pöytäroolipeli Dungeons & Dragons ilmestyi suomeksi vuonna 1988. 1980-luvulla julkaistiin myös täysin suomalaisia roolipelejä. Niitä on julkaistu tasaiseen tahtiin aina näihin päiviin saakka, ja vuonna 2013 tuli ensimmäinen joukkorahoituksen avulla alkunsa saanut suomalainen roolipeli. Kyseessä on Mike Pohjolan tekemä roolipeli Myrskyn sankarit – Suurkuninkaan miekka.

Yhteenveto

Artikkelissa on esitelty roolipelaamista hyvin pieneltä osalta ja verkosta löytyy runsaasti lisätietoa roolipelaamisesta. Internet-roolipelaamisen myötä pelailu on helposti kaikkien saatavilla, kun vain toimiva tietokone ja nettiyhteys löytyvät. Yksin roolipelaajan ei tarvitse kuitenkaan jäädä ja jos yhdessä ihmisten kanssa pelailu muualla kuin verkossa kiinnostaa, on vaihtoehtoja runsaasti. Monissa kaupungeissa järjestetään pöytäroolipeli-iltoja, joihin uudet pelaajat ovat tervetulleita. Useissa pelejä myyvissä liikkeissä on myös peli-iltoja, joiden aikataulut kannattaa tarkistaa myymälän verkkosivuilta. Mukavia hetkiä roolipelien parissa!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *