Gaming Tietokonepelien

Parhaat verkkopelit

Verkkopelaaminen tarkoittaa videopelin pelaamista internetin välityksellä. Pelata voi joko tietokoneella tai erilaisilla konsoleilla, jotka saa liitettyä verkkoon. Yksi verkkopelaamisen eduista on sen tarjoama mahdollisuus pelata yhdessä muiden kanssa ilman, että se vaatii esimerkiksi perinteisten pelikonsolien tapaan kaikkien pelaajien fyysistä läsnäoloa. Verkossa pelatessa pelikaveri voi olla missä tahansa päin maailmaa ja osallistua samaan peliin.

Usein moninpeli tarkoittaa joitakin kymmeniä pelaajia, mutta teknologia mahdollistaa myös massiiviset monen pelaajan verkkopelit, joissa voi olla jopa kymmeniä tuhansia pelaajia samanaikaisesti. Ennen nykyisiä internetyhteyksiä verkkopelejä voitiin pelata LAN-lähiverkossa, jossa pelikoneet ovat fyysisesti niin lähellä toisiaan, että ne voidaan kytkeä toisiinsa. Tänä päivänä pelaamiseen käytettävät laitteet voivat olla missä tahansa ja pelaamiseen vaikuttaa vain käytössä olevien yhteyksien ja laitteiden suorituskyky. Verkkopelaaminen on suosittu harrastus ja osalle pelaajista se on tarjonnut myös ammatin.

Elektroninen urheilu on käsite, joka tarkoittaa kilpailumielessä pelaamista. Se voi olla pelaajalle harrastus, mutta tarjoaa myös ammatin jatkuvasti kasvavalle joukolle pelaajia. Ammattilaistasolla verkkopelaamisessa on liigoja ja turnauksia, joiden ympärille on kasvanut tuottoisa bisnes. E-urheilussa palkinnot voivat parhaimmillaan nousta jopa miljooniin euroihin. Verkossa pelattavat videopelit voidaan jakaa erilaisiin pelilajeihin niiden sisällön eli pelin tarkoituksen mukaan. Lajityyppejä ovat esimerkiksi strategiapelit, taistelupelit, ensimmäisen persoonan ammuntapelit ja roolipelit.

Useita pelejä on mahdollista pelata joko yksin tai yhdessä muiden kanssa, jolloin pelin luonteeseen kuuluu myös sosiaalinen kanssakäyminen keskustelun muodossa. Moninpelimahdollisuus voi olla pelin perusominaisuus tai joissakin se vaatii erillisen ohjelman. Maailman suosituimpiin verkkopeleihin lukeutuvat esimerkiksi World of Warcraft, Counter-Strike, League of Legends ja viime aikoina runsaasti huomiota saanut Fortnite.

Fortnite

Fortnite on vuonna 2017 julkaistu selviytymispeli, jonka takana on Epic Games -pelivalmistaja. Peli on pelattavissa PlayStation 4:llä, Xbox Onella, macOS:lla, iOSilla, Nintendo Switchillä ja Androidilla. Fortnitestä on tarjolla kaksi erilaista pelimuotoa: Save the World ja Battle Royale. Molemmat niistä keskittyvät Fortniten rakentamisen ja puolustamisen ympärille. Save the World on pelin maksullinen versio, jossa pelaajien saamat tehtävät pohjautuvat maailman lopullisen tuhoutumisen estämiseen. Jopa 98 prosenttia maailman väestöstä on tuhoutunut ja eloonjääneiden on taisteltava selviämisestään. Pelaajat rakentavat hankkimistaan materiaaleista linnoituksia, joita on tarkoitus suojella vihollisten hyökkäyksiltä. Battle Royale -pelimuoto on puolestaan taistelu, jossa pelaaja yrittää selviytyä sadan pelaajan joukosta viimeisenä eloonjääneenä. Battle Royalea voi pelata sekä yksin että muiden kanssa kahden tai korkeintaan neljän pelaajan joukkueissa.

Counter-Strike

Counter-Strike on vuonna 2000 julkaistu peli, jonka taustalla on Valve Corporation. Peliä voi pelata Xboxin lisäksi Linux-, Windows- ja macOS -käyttöjärjestelmillä. Kyseessä on taktinen ensimmäisen persoonan taistelupeli, jota pelataan joukkueina. Counter-Strike on yksi suosituimmista e-urheilupeleistä, jonka puitteissa turnauksia on järjestetty jo vuodesta 2001 lähtien. Pelissä pelaajat taistelevat erilaisissa kentissä, joissa tehtävien sisällöt vaihtelevat, mutta tarkoituksena on voittaa toinen osapuoli suorittamalla annettu tehtävä tietyssä ajassa. Vihollisjoukkueen jäseniä tuhoamalla ja lohdutuksena häviöistä pelissä jaetaan rahaa, jota voi käyttää aiempaa parempien aseiden ja tarvikkeiden hankintaan. Erän voittaa joukkue, joka on onnistunut annetun tehtävän selvittämisessä tai on tuhonnut kaikki vastustajajoukkueen jäsenet. Counter-Strikestä on tehty pelaajien toimesta useita peliversioita eli modeja, joissa tarkoituksena on tarjota alkuperäisestä pelistä poikkeavia pelielämyksiä.

World of Warcraft

WoW eli World of Warcraft on Blizzard Entertainmentin kehittämä peli, joka pohjautuu kokonaiseen Warcraft-pelisarjaan. World of Warcraft -pelin ensimmäinen versio on julkaistu vuonna 2004, jonka jälkeen siitä on ilmestynyt seitsemän lisäosaa, viimeisimpänä vuonna 2018 julkaistu World of Warcraft: Battle for Azeroth. WoW on massiivinen monen pelaajan verkkoroolipeli, jonka tapahtumat sijoittuvat Azeroth-nimiseen paikkaan. Peliä voi pelata kuukausimaksulla, jota enimmillään maksoi vuonna 2010 peräti 12 miljoonaa pelaaja. WoWissa pelaaja valitsee haluamansa joukkueen ja taistelee sen puolesta kehittäen pelihahmolleen jatkuvasti erilaisia taitoja ja ominaisuuksia. Joukkueet pyrkivät ratkomaan niille annettuja tehtäviä, joista palkintoina saa esimerkiksi rahaa ja erilaisia tarpeellisia esineitä. Peli sisältää kokonaisen maailman pelihahmojen ammattien ja taustatarinoiden parissa. Siihen tutustuessaan pelaajat pääsevät osalliseksi jatkuvasti eteenpäin kehittyvää tarinaa.

Yhteenveto

Verkkopelaaminen tarkoittaa yksinkertaisuudessaan internetin kautta tapahtuvaa pelaamista. Käytännössä pelialustana voi olla tietokone tai erilaiset konsolit, jotka verkkoon saa kytkettyä. 2000-luvun kuluessa verkkopelaaminen on muuntunut monen pelaajan kohdalla harrastuksesta ammatiksi, mutta useimmille videopelit ovat vain enemmän tai vähemmän vapaa-aikaa vieviä harrastuksia. Verkkopelejä voidaan jakaa erilaisiin pelilajeihin niiden sisällön perusteella. Usein pelin ideana on taistella ja selviytyä erilaisista haasteista joko yksin tai yhdessä joukkueen kanssa. Internetin yhdistämänä samassa pelissä voi olla osallistujia ympäri maailmaa, joka tekee verkkopelien pelaamisesta parhaimmillaan sosiaalisen ja eri kulttuureita yhdistävän kokemuksen.

Suosituimpia pelejä kautta historian ovat esimerkiksi World of Warcraft, Counter-Strike, Battlefield ja viimeisimpänä paljon puhetta aiheuttanut Fortnite. Verkkopelien pariin pääsee monesti ilmaiseksi tai kohtuullisella maksulla, jolla pelin voi esimerkiksi ladata omalle pelilaitteelleen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *