Gaming

Parhaat seurapelit kokoavat perheet ja ystävät yhteen

Teknologia on kehittynyt hurjasti viimeisten vuosikymmenten aikana ja nykyisin useista kodeista löytyy mitä erilaisimpia pelikonsoleita. Tästä huolimatta erilaiset seurapelit ovat pitäneet suosiotaan yllä vuosien saatossa. Seurapelit ovatkin mitä mainioin tapa viettää yhteistä aikaa. Erilaiset pelit kokoavat perheitä ja ystäviä yhteen saman pöydän äärelle tarjoten mukavaa aikaa sekä leikkimielistä kilpailua. Seurapelien maailmaa ovat tyypillisesti hallinneet vuosien saatossa klassikoiksi nousseet pelit kuten Monopoly, Afrikan Tähti sekä Backgammon.

Erilaisia seurapelejä kehitetään jatkuvasti lisää ja nykyinen hyvin laaja valikoima tarjoaakin jotain niin perheen pienimmille kuin aikuisillekin. Suomen Leluyhdistys jakaa vuosittain Vuoden peli -palkintoja parhaille lautapeleille. Vuoden peli -palkinnosta kilpaillaan neljässä eri luokassa; lastenpelit, perhepelit, strategiapelit sekä party- eli seurapelit. Palkinnon voittajat valitsee tuomaristo, jonka kokoonpano vaihtelee kisattavasta kategoriasta riippuen.

Klassikkopeleistä Backgammonin sanotaan usein olevan yksi historiamme vanhimmista lautapeleistä. Sen juuret juontavat aina 5000 vuoden takaisen Lähi-idän alueelle. Pelissä yhdistyy niin strateginen puoli kuin noppien heittämisestä seuraava tuuri. Backgammonia pelataan kahdella pelaajalla, jolla kummallakin on 15 nappulaa. Nappulat liikkuvat laudalla olevan 24 kiilan (kolmion) välillä kahdella nopalla saatavan silmäluvun mukaisesti. Pelin voittaa pelaaja, joka saa ensimmäisenä kaikki nappulat laudalta.

Toinen pelien klassikko ja yksi maailman suosituimmista lautapeleistä on kiinteistökauppaan pohjautuva Monopoly, joka julkaistiin nykyisenä versionaan vuonna 1935. Pelissä voi olla kahdesta kahdeksaan pelaajaa. Monopolyn pelaaminen perustuu pitkälti tuuriin, sillä laudalla liikkuminen riippuu kahden nopan silmäluvusta. Tavoitteena pelaajilla on edetä laudalla ostaen kiinteistöjä, tehdä investointeja ja aiheuttaa omilla kiinteistöllä vierailevien muiden pelaajien konkurssi, eli toisin sanoen saada rahat loppumaan.

2000-luvun alun hittipeli Carcassonne

Saksalaisen Klaus-Jürgen Wreden suunnittelema Carcassonne saavutti suuren suosion heti julkaisuvuodestaan alkaen 2000-luvun alussa. Carcassonne onkin palkittu Saksassa kahdella maan arvokkaimmalla lautapelipalkinnolla. Suomessa Carcassonne voitti vuonna 2004 Vuoden perhepeli -palkinnon. Pelin nimi Carcassonne juontaa Etelä-Ranskassa sijaitsevaan Carcassonnen kaupunkiin, jonka linnoituksista peli on saanut inspiraatiota. Julkaisunsa jälkeen peliin on tehty 10 varsinaista lisäosaa sekä lukuisia pienempiä minilisäosia. Pelistä löytyy myös erilaisia versioita kuten Carcassonne Etelämeri sekä Carcassonne Safari.

Pelaajat rakentavat erilaisista paloista keskiaikaista kyläympäristöä. Pelaaja voi palasta riippuen joko rakentaa peltoa, tietä, linnaa tai luostaria. Pelaajalla on käytössään rajoitettu määrä nappuloita, joita hän voi sijoittaa pelloille, teille, linnoille tai luostareihin. Nämä eri elementit on kukin pisteytetty, pelaajat saavat pisteitä niistä elementeistä, joihin ovat sijoittaneet nappuloitaan. Pelin voittaa pelin irrallisten laattojen loppuessa eniten pisteitä kerännyt pelaaja.

Numerolaattoihin perustuva Rummikub

Rummikubin kehitti Romaniassa syntynyt, sittemmin Israelin kansalaisuuden saanut Ephraim Hertzano 1930-luvun kuluessa. Peli saavutti vuosien saatossa suuren suosion ja se olikin Amerikan myydyin peli vuonna 1977. Rummikubia voi pelata kahdesta neljään pelaajaa. Peli perustuu erilaisiin numerolaattoihin. Laattoja pelissä on yhteensä 104 kappaletta, minkä lisäksi pelistä löytyy kaksi jokerilaattaa. Laatat on numeroitu 1 – 13 ja jaettu väreittäin neljään: mustaan, siniseen, oranssiin sekä punaiseen. Jokaisessa värissä on kaksi kokonaista numerosarjaa. Jokaisella pelaajalla on oma laattateline, joka estää muita pelaajia näkemästä pelaajan laattoja. Pelin alussa jokainen pelaaja ottaa sattumanvaraisesti väärin päin käännetyistä laatoista itselleen 14. Pelaajien tarkoituksena on rakentaa pöydälle laatoista erilaisia vähintään kolmesta laatasta koostuvia kokonaisuuksia. Mikäli pelaaja ei saa laitettua laattaa pöydälle, tulee hänen nostaa itselleen uusi laatta. Pelin voittaa pelaaja, joka pääsee ensimmäisenä eroon kaikista laatoista.

Notkeutta vaativa Twister

Notkeutta vaativan Twisterin juuret juontuvat 1960-luvun puolen välin paikkeille. Pelin kehitti yhdysvaltalaiset Milton Bradley Company ja Winning Movies. Peli sai ideansa pohdinnasta, että itse pelaajat voisivat toimia pelissä pelinappuloina. Idean johdosta kehitettiin Twisterin suuri pelimatto, jossa ihmiset mahtuvat liikkumaan nappuloina. Pelistä on sittemmin kehitetty useita erilaisia versioita.

Twister nousi suureksi maailmanlaajuiseksi ilmiöksi pian kehittämisensä jälkeen. Pelin säännöt ovat hyvin yksinkertaiset, minkä takia myös lapset ovat ottaneet pelin omakseen. Pelimatossa on neljä eriväristä (punainen, keltainen, vihreä ja sininen) riviä, jotka koostuvat kuudesta ympyrästä. Pelissä valitaan yksi pyörittämään spinneriä, jonka mukaan matolla olevien pelaajien on sijoitettava oikean- tai vasemmanpuoleinen käsi tai jalka tietyn väriselle ympyrälle liikuttamatta muita pelialustalla olevia käsiään tai jalkojaan. Voittaja on pelaaja, joka pystyy pisimpään seuraamaan spinnerin osoittamia komentoja kaatumatta alustalle.

Noppapelien uutuus Kivi

Suomessa 2016 Vuoden partypeliksi valittu Kivi on taktinen noppapeli, joka muistuttaa huomattavasti klassikko Yatzya. Siinä missä Yatzya pelataan viidellä nopalla ja tulos merkataan erilliselle paperille, tuo Kivi tervetulleen muutoksen tähän.

Kivi-pelissä noppia on kuusi ja pelaaminen tapahtuu pelilaudalla, jossa on erilaisia ruutuja eri noppayhdistelmille. Pelilaudan ruudut on jaettu kolmeen eri väriin ruudun vaativuuden mukaisesti. Pinkit ruudut ovat pelin vaikeimmille yhdistelmille, mustat keskivaikeille ja valkoiset helpommille. Pelaajat heittävät vuorollaan noppia ja kullakin vuorolla noppia saa heittää enintään kolme kertaa. Pelaaja saa jokaisella vuorollaan asettaa oman värisen kuulansa pelilaudalle, mikäli noppia vastaava yhdistelmä löytyy laudalta. Jos pelaaja ei saa asetettua kuulaa laudalle siirtyy vuoro seuraavalle pelaajalle. Peliä pelataan kymmenen kierrosta, jonka jälkeen lasketaan laudalla olevien kuulien pisteet. Pelin voittaa pelaaja, joka saavuttaa suurimman pistemäärän.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *