Gaming Lautapelit

Lautapelit innostavat niin vauvoja kuin vaarejakin

Shakkia ja backgammonia lukuun ottamatta lautapelejä saatettiin joskus pitää vain lasten ajanvietteenä, mutta nykyään ei ole olemassa kohderyhmää, jolle ei olisi suunniteltu omia lautapelejä. Osa peleistä viihdyttää, osa naurattaa, osa pistää miettimään ja osa peleistä käy jo miltei työstä, kun pelisessiot venähtävät helposti useiden tuntien mittaisiksi. Lautapelejä löytyy kaiken tasoisille ja -ikäisille pelaajille ja joka älylaitteesta ylivuotavasta näyttöviihteestä huolimatta monessa perheessä tänäkin päivänä pelataan säännöllisesti lautapelejä koko perheen kesken.

Suomi on ollut, ja on yhä hulluna lautapeleihin. Pelien merkitys kulttuurissamme ei näy ainoastaan lautapelien myyntiluvuissa, vaan myös siinä, että Suomessa on kehitetty monia kansainvälisestikin suosittuja pelejä – parhaimpina esimerkkeinä Afrikan tähti, Alias ja Kimble, joista viimeisin tosin on lisensoitu versio Trouble-nimisestä yhdysvaltalaisesta pelistä. Kotimaisten suosikkien lisäksi Suomeen on rantautunut useita ulkomaisia huippupelejä, kuten Carcassonne, Menolippu ja Trivial Pursuit. Tunnetuin suomalainen lautapelejä valmistava yhtiö lienee Porissa toimiva Tactic Games.

Afrikan tähti

Kari Mannerlan luoma kilpajuoksupeli Afrikan tähti on viihdyttänyt suomalaisia jo vuodesta 1951 alkaen. Kyseinen tuote on hyvin yksinkertainen ja vain vähän taktikointia ja päättelykykyä vaativa peli, joka on myynyt kansainvälisillä markkinoilla jo huikeat neljä miljoonaa kappaletta. Lisäksi se on saanut omat sovituksensa ainakin Commodore 64 -pelilaitteelle ja älypuhelimille. Käydäänpä Afrikan tähdessä myös maailmanmestaruuskilpailujakin! Maksimissaan kuuden hengen peli sopii loistavasti lapsiperheille, sillä jokaisella pelaajalla on ikää katsomatta yhtäläinen mahdollisuus voittaa.

Peli alkaa kääntämällä kaikki 30 pelikiekkoa kuvapuoli alaspäin pelilaudalle ja sekoittamalla ne niin, että kukaan pelaajista ei voi tietää, missä mikäkin pelikiekko sijaitsee. Tämän jälkeen kiekot asetetaan laudalle niille varattuihin kohtiin sattumanvaraisesti ja pelaajat valitsevat lähtöpisteekseen joko Tangerin tai Kairon. Noppaa heittämällä pelaajat etenevät vuorotellen pelilaudalla ja avaavat kiekkoja Afrikan tähden löytämisen toivossa. Sen, kuka löytää Afrikan tähden, täytyy vielä viedä timantti takaisin lähtöpisteeseen – muutoin joku toinen voi hevosenkengän avulla voittaa pelin.

Alias

Harva lautapeli on aiheuttanut niin paljon hupia suomalaisten illanvietoissa kuin Alias. Peli julkaistiin vuonna 1989 ja sen kehitti musiikin alallakin vaikuttava Mikko Koivusalo. Alias on joukkuepeli: kortit jaetaan tasan joukkueiden kesken ja yksi vuorollaan selittää sanoja kortista muille joukkueensa jäsenille. Pelilauta määrää, mitä sanaa kortista tulee selittää, eikä selittäjä saa käyttää itse kortissa esiintyvää sanaa tai mitään sen osaa puhuessaan. Joukkueiden jäsenten tehtävä on siis vihjeiden ja synonyymien perusteella arvata, mikä on haettu sana.

Alias on helppo oppia ja pelata, mutta pelissä menestyy yleensä parhaiten, jos joukkuekaverit ovat hyviä kavereita keskenään. Saman aaltopituuden löytäminen on pelissä olennaista varsinkin niin sanottujen “ryöstökierrosten” aikana. Ryöstökierroksella myös muut joukkueet saavat osallistua sanojen arvailuun, kun normaalisti vain oma joukkue saa esittää arvauksia. Pelistä on tehty lukuisia eri versioita, kuten Party Alias, Junior Alias ja Naiset vs. Miehet Alias. Peli on julkaistu yli 20 kielellä suomen lisäksi.

Carcassonne

Kotimaassaan Saksassa vuonna 2000 julkaistu Carcassonne on hyvin poikkeuksellinen peli: pelkän peruspelin pelaa hyvinkin läpi alle tunnissa, vaikka pöydän ääressä olisikin useampi pelaaja, mutta erikseen myytävät lisäosat kasvattavat laattojen ja pelivuorojen määrää sitä mukaa, kun lisäosia ottaa käyttöön. Carcassonnessa pelaajat rakentavat laatoista yhtenäistä pelialuetta, joka pitää sisällään kaupunkeja, teitä, peltoja ja luostareita, ja lisäosien myötä myös muun muassa tulivuoria, pyhättöjä, kievareita ja niin edelleen. Pelialue laajenee yhdellä laatalla joka pelivuorolla.

Pelissä hankitaan pisteitä valloittamalla laatoilla olevia kohteita. Peruspelissä pelaaja voi valloittaa tien, kaupungin, luostarin tai pellon. Vain juuri itse laittamansa laatan voi valloittaa, eli asettaa pelinappulansa laatalle, ja samalla laatalla ei voi olla muita pelinappuloita. Eri kohteet tuovat pelaajalle eri määrän pisteitä ja lisäosien mukanaan tuomilla ominaisuuksilla pelin pisteytys- ja taktikointimahdollisuudet lisääntyvät entisestään. Carcassonnen suomenkielisiä lisäosia on julkaistu tähän mennessä yhdeksän ja minilisäosia kuusi. Lisäosien ansiosta peli voi kestää useita tunteja.

Trivial Pursuit

Ehkä se kaikista tunnetuin tietokilpailupeli on Trivial Pursuit. Kanadan lahja lautapelien ystäville julkaistiin 1981 ja siitä asti koko maailma onkin tuntenut kyseisen pelin. Kysymys-vastaus -periaatteella kulkevaksi peliksi Trivial Pursuit onkin harvinaisen dominoiva tietokilpailupelien kategoriassa, mutta suosiota selittää ainakin laaja kysymyspankki ja pelin mekaniikka: jokaisesta aihealueesta pitää löytyä tietämystä, jotta pelin voi voittaa. Pelkkä yleistiedon besserwisseriys ei siis riitä, vaan Trivial Pursuitissa täytyy vastata myös urheilua, viihdettä ja elokuvia koskeviin kysymyksiin.

Menolippu

Ticket to Ride on yksi 2000-luvun suosituimmista lautapeleistä. Suomessa se tunnetaan nimellä Menolippu. Pelissä tavoitteena on rakentaa mahdollisimman paljon ja mahdollisimman pitkiä rautatielinjoja omien kaupunkien välillä. Alkuperäisessä pelilaudassa on kuvattuna Yhdysvaltojen kartta, mutta Euroopalle ja Pohjoismaille on myöhemmin julkaistu omat versionsa. Suomessakin vuoden perhepelinä 2005 palkittu Menolippu vaatii jonkin verran reittivalintojen kanssa taktikointia, joten pelin alaikärajaksi suositellaan kahdeksaa vuotta. Pelin tiimellyksessä maantietoa oppii kuin varkain ja siksi myös perheen pienimmät kannattaa ottaa Menolippuun mukaan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *