Gaming Tietokonepelien

Kurkistus tietokonepelien historiaan

Tietokonepelit ovat hauskaa ajanvietettä ja jotkut ovat jopa saaneet ammatin pelaamisesta. Tässä artikkelissa käydään läpi tietokonepelien historiaa, esitellään ensimmäiset tietokonepelit sekä tutkaillaan suosituimpia pelejä.

Jotkut saattavat yllättyä siitä, että tietokonepelien historia ulottuu 1950-luvulle saakka. Ensimmäisen tietokonepelin loi amerikkalainen Alexander Douglas. Hän kehitti vuonna 1952 ns. EDSAC-tietokoneella risti-nollapelin ja koska tietokone kuului Cambridgen yliopistolle, se ei levinnyt yleiseen käyttöön. Ensimmäinen peli, jota monta pelaajaa saattoi pelata, oli Spacewar, joka esiteltiin vuonna 1962. Kyseisen pelin isä oli amerikkalainen tietokoneohjelmoija Steve Russell, joka kehitti pelin. Pelin pelaaminen tapahtui sauvaohjaimella ja pelissä ammuttiin ohjuksilla vastustajan avaruusalusta. Pelistä tuli suosittu peli opiskelijoiden parissa monissa korkeakouluissa. Pelin vaikutus tuntui myös tulevissa peleissä, kuten esimerkiksi ensimmäisessä kolikoilla toimivassa videopeliautomaatissa Computer Space (1971).

Varhaisilla tietokoneilla oli mahdollista pelata pelejä, mutta kotikäyttäjät saivat odottaa pelejä aina 1980-luvulle asti. Yksi ensimmäisistä pelimuodoista oli ns. tekstiseikkalupelit, joissa pelaajaa ohjattiin kirjoittamalla komentoja. Pelin tapahtumat esitettiin niin ikään tekstin muodossa. Fantasiaseikkailu Zork (1977) lienee yksi tunnetuimmista tämän lajityypin peleistä ja se on saanut myös jatko-osia. Commandore 64 oli ensimmäinen laajalle levinnyt kotitietokone ja sen pelit (samoin kuin IBM PC:n) käyttivät alkeellista grafiikkaa ja niitä luettiin erillisiltä levykkeiltä. 1980-luvun merkittävimpiin peleihin kuuluu Aleksei Pažitnovin luomus Tetris. Peli oli tarkoitettu alkujaan hävittäjälentäjille ja sen oli määrä kehittää heidän havainnointi- ja päättelykykyään. 1970- ja 1980-lukujen pelit kehitettiin yleisesti nuorisolle, mutta 1990-luvulla alkoi ilmestyä myös aikuisille tarkoitettuja pelejä. Tämä kehitys on myös jatkunut voimakkaana aina nykyhetkeen asti.

Pelikulttuuri kehittyy

Pelaaminen yleistyi 1970- ja 80-luvuilla ja se tapahtui osana laajempaa yhteiskunnallista ja kulttuurista muutosta. Tuolloin vapaa-ajan ja viihteen merkitys lisääntyi ja kulutustuotteiden markkinat kehittyivät. Tähän aikaan myös kotitietokoneiden markkinat kasvoivat ja tietokoneohjelmistojen kysynnässä oli voimakasta kasvua. Commandore 64:n jälkeen markkinoille tulivat Commodore Amiga ja Atari ST. Ne eivät saavuttaneet Commandore 64:n kaltaista menestystä, mutta ne olivat kehittyneempiä mitä tuli muisti- ja multimediaominaisuuksiin. Tämän vuoksi oli mahdollista suunnitella entistä näyttävämpiä ja moniulotteisempia pelejä.

Pelikulttuurien historia on sidoksissa suosituimpiin peleihin ja pelityyppien kehitykseen. Ensimmäisissä peleissä saatettiin jäljitellä jotakin urheilulajia, kuten vaikkapa pöytätennistä PONG-pelissä (Atari, 1972), kun taas myöhemmin suosioon nousivat esimerkiksi räiskintä- eli FPS-pelit (First Person Shooter). 1990-luvulta alkaen pelejä on kehitetty entistä enemmän myös aikuisille. Seuraavissa kappaleissa luodaan lyhyt katsaus kaikkien aikojen suosituimpiin tietokonepeleihin.

Minecraft

Minecraft on vuonna 2011 julkaistu suosittu peli, jota oli myyty vuonna 2016 PC/Mac alustalle yli 23 miljoonaa kappaletta ja se on maailman myydyin PC-peli. Minecraftissa on avoin pelimaailma, joka muodostuu kuutionmuotoisista palikoista. Niiden avulla voi rakentaa mitä vain, kuten vaikka kaupunkeja. Rakennelmat eivät ole ainoita Minecraft-maailmasta löytyviä asioita, vaan siellä voi törmätä ihmisiin, elämiin ja mystisiin monstereihin. Kaikki hahmot koostuvat myös palikoista.

Peliä on mahdollista pelata kahdella tavalla: nikkarointi- (creative) tai selviytyjä -pelissä (survival). Nikkaroinnissa pelaajalla ei ole paineita, vaan hän voi rakennella erilaisia juttuja vapaasti. Selviytymis-pelissä taas on kunnolla jännitystä ja kuolemakin on mahdollinen. Peliä on mahdollista pelata yksinään, tai sitten voi pelata yhdessä muiden pelaajien kanssa. Yksi muistettava seikka on se, että Minecraft vie aikaa, sillä yksikin rakennusprojekti voi viedä jopa viikkoja.

The Sims

Vuonna 2000 Electronic Artsin julkaisema ja Maxisin kehittämä The Sims kuuluu saman nimiseen pelisarjaan. Maailmanlaajuisesti peliä ja sen lisäosia on myyty yli 70 miljoonaa kappaletta. Pelissä pelataan hahmoilla, joita kutsutaan simeiksi. Pelin alussa pelaaja voi joko luoda oman sim-perheen tai sitten pelata valmiilla perheellä. Pelaaja pääsee valitsemaan perheelleen nimet, sukupuolen, asun, iän, luonteen, jne.

Sim-hahmoilla on myös tarpeita, joista pelaajan on huolehdittava. Näitä ovat hygienia, nälkä, rakko, mukavuus, energia, hupi, sosiaalisuus ja ympäristö. Hahmot voivat opiskella myös eri taitoja, kuten esimerkiksi mekaniikkaa, ruuanlaittoa, kuntoa, logiikkaa ja luovuutta. Näitä tarvitaan kotona ja työpaikalla. Simien mielialasta on myös huolehdittava: mikäli mielialaa kuvaavat palkit pääsevät muuttumaan punaiseksi, seuraa siitä ongelmia: simit eivät esimerkiksi suostu suorittamaan kaikkia niille annettuja toimintoja ja onnettomuuksia tapahtuu helpommin.

Command & Conquer: Red Alert

Command & Conquer: Red Alert on reaaliaikainen strategiapeli, joka julkaistiin vuonna 1996. Pelin kehitti Westwood Studieos ja peli tapahtuu vaihtoehtoisessa historiassa: Adolf Hitleriä ei koskaan ollut ja liittoutuneet ovat sodassa Stalinin Neuvostoliiton kanssa. Peliä on myyty kolme miljoonaa kappaletta ja sitä pidetään genrensä klassikkona. Red Alert julkaistiin vuonna 1995 ilmestyneen Command and Conquerin esiosaksi ja se oli silloisten kriitikoiden mukaan kaikilta osin edeltäjäänsä parempi.

Peli myös voitti Computer Gaming Worldin lukijaäänestyksen vuoden parhaan strategiapelin kategoriasta. Suomessa Pelit -lehti puolestaan kutsui sitä ehkä vuoden odotetuimmaksi peliksi. Lehden arvostelija kertoi, ettei löytänyt juuri nimeksikään negatiivisia asioita pelistä, vaan sen parissa aika meni siivillä. Arvosanaksi Pelit -lehti antoi peräti 95 pistettä. Red Alert poiki sittemmin jatko-osia, joista voidaan mainita Red Alert 2 (2000) ja Red Alert 3 (2008).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *